HOOFDPAGINA CONTACT
HELPLINE METIL +32 56 78 21 74
Metil Industrie

Metil industrie als onderdeel van Rycobel (meer info).

Alles weten over weegschalen

Complete catalogi in pdf, uitleg (over de pictogrammen, IP-beschermingsgraden, definities van technische termen in verband met weegschalen en wegen), praktische informatie, FAQs (Frequently Asked Questions),...

Algemene catalogus van de Kern-weegschalen

Catalogus van de Kern-weegschalen voor de medische en veterinaire sector

Algemene catalogus van de Sauter-producten


Verklaring van de pictogrammen

De betekenis van de pictogrammen gebruikt in de pagina's over de weegschalen.

Uitleg over de IP beschermingsgraden

De betekenis van de pictogrammen gebruikt in de pagina's over de weegschalen.

Alles weten over weegschalen

Twee pagina's vol informatie en definities van technische termen gebruikt in de wereld van het wegen.

Wat verstaat met onder ijkklassen, beschermingsgraad IP 54 of IP 65, tarra-aftrek, lineariteit?

Volledige uitleg over wettelijke ijking en over de keuze van de nauwkeurigheidsklasse van testgewichten volgens het te controleren type weegschaal.


Wettelijke referenties voor medische weegschalen

Uitleg over de termen Approved medical device - Professional care - Home care.

De medische weegschalen zijn onderworpen aan de Europese richtlijnen met betrekking tot medische hulpmiddelen conform 93/42/EEG.

Duur van de garantieperiode:

Voor het merk Kern
3 jaar voor weegschalen met een prijs hoger dan 400,- euro
2 jaar voor de weegschalen met een prijs lager dan 400,- euro
1 jaar voor de weegpalletwagenmodellen
6 maanden voor de herlaadbare batterijen (accu's)

Voor het merk Soehnle
2 jaar voor alle weegschaalmodellen
behalve voor de herlaadbare batterijen (accu's) aangezien er geen garantie is op de verbruiksartikelen

Vervanging van de kunststoffolie op het toetsenbord van de weegschalen met apart plateau en verbindingskabel

Voor de platformweegschalen met apart plateau en verbindingskabel kan men de kunststoffolie op het toetsenbord vervangen. Deze folie is een onderdeel dat onderhevig is aan slijtage en kan eenvoudig vervangen worden door de gebruiker. Maar in geval van reparatie moet de volledige weegschaal naar de fabriek teruggestuurd worden. Het is niet mogelijk om alleen de indicator of de opnemers te vervangen.

Verneem alles over de homologatie en het ijkcertificaat DAkkS

Zie een voorbeeld van een ijkcertificaat DAkkS (vroeger DKD)

Prijzen van herijking voor controlegewichten


International Recommendation OIML R 111

In de 78 pagina's van deze zeer technische uitgave gepubliceerd door de IOML - Internationale Organisatie voor Wettelijke Metrologie - zal u alles te weten komen over de metrologische vereisten en de technologische en wetenschappelijke specificaties m.b.t. de ijkgewichten van de klassen E1 tot M3.

FAQ - Frequently Asked Questions

Vervanging display/indicatorterminal

Indien het display of de volledige indicatorterminal van een weegschaal buiten gebruik is, kunnen er zich twee gevallen voordoen: ofwel volstaat het om enkel het LCD-display te vervangen; hiervoor moet men wel het onderdeel op de printplaat kunnen solderen; het goede nieuws is dan weer dat men de weegschaal niet moet afstellen of herijken. Ofwel vervangt men de volledige behuizing; dit is ingewikkelder, omdat men de weegschaal moet kunnen afstellen of herijken met ijkgewichten. Men heeft evenveel ijkgewichten nodig als de capaciteit van de weegschaal.


Bluetooth en weegschaal

De weegschalen met het speciale pictogram BT laten standaard zonder optie of supplement toe om via Bluetooth te communiceren met een PC, printer of overige randapparatuur. Voor de modellen met interface RS232 bestaat er een adapter RS232/Bluetooth met de referentie YKI-02. De Software Balance Connection is perfect compatibel.

Nieuwe keuring - wettelijke verificatie van weegschalen van klasse III

Wij kunnen zorgen voor de procedure betreffende een nieuwe keuring of wettelijke verificatie van een weegschaal van klasse III en dit voor de in Belgiƫ gebruikte weegschalen. Hiervoor moet u de weegschaal naar ons verzenden en rekening houden met een termijn van ongeveer 2 weken. Opgelet: de kosten voor de hele procedure zijn vrij hoog. De vraag stelt zich dan ook of het de moeite waard is om een nieuwe keuring uit te voeren in vergelijking met de prijs voor een nieuwe weegschaal met lagere kosten voor de eerste keuring.

Klik op de foto om deze te vergroten

Minimumlast (Min) - uitleg

Voor de weegschalen met de wettelijke M-keuring schrijft de wetgeving een gebruiksbereik met een ondergrens en een bovengrens voor.

De bovengrens is het bereik of de capaciteit van de weegschaal en de ondergrens is gelijk aan 20 x de resolutie (afleesnauwkeurigheid of keuringsniveau) van de weegschaal in kwestie.

Indien u dus een weging uitvoert volgens de wetgeving inzake de keuring, op commercieel gebied (verkoop op basis van het gewicht), op medisch gebied (ziekenhuis) of op gerechtelijk gebied (politie), kunt u geen waarde of weging onder de ondergrens in aanmerking nemen. Dit wil helemaal niet zeggen dat er geen aflezing is: op alle weegschaalmodellen in onze gamma's zult u immers vanaf nul aflezen.

Een voorbeeld om dit te verduidelijken: een vloerweegschaal van 3000 kg met afleesniveau (resolutie) per 1 kg zal een ondergrens van 20 kg hebben en u zult, volgens de wetgeving, geen weging van minder dan 20 kg als wettelijk in aanmerking kunnen nemen. Wat vanuit metrologisch oogpunt niet absurd is, omdat dit toch onder 1 % van het bereik of de capaciteit van de weegschaal is.

Verbindingskabel RS 232 - USB De meeste Kern weegschalen hebben een RS 232 interface behalve de vochtbepalers.

Als u een USB connector nodig hebt dan bieden wij u de kabel AFH 12.

Kabel AFH 12
Klik op de foto om deze te vergroten

Netvoedingen Netvoeding 440-902 voor weegschalen tot in 2011.

Netvoeding 440-902 voor weegschalen tot in 2011
Klik op de foto om deze te vergroten

IJkgewichten met compacte cilindrische vorm ... zijn niet conform de IOWM.

De IOWM (Internationale Organisatie voor Wettelijke Metrologie) schrijft niet alleen de massawaarden, toleranties en gebruikte materialen voor, maar ook de geometrische vorm van de ijkgewichten. De gewichten met compacte cilindrische vorm zijn conform de IOWM qua tolerantie en materiaal, maar niet qua geometrische vorm. Deze gewichten hebben een meer cilindrische vorm, maar niet de typische knop bovenaan en zijn dus makkelijker te fabriceren en dus goedkoper. Ze zijn iets minder makkelijk te manipuleren dan de klassieke IOWM-gewichten met knop.
Aangaande de plaatselijke G

Wist u dat het verschil in gewicht tussen pool en evenaar ongeveer 0,5 % bedraagt?

Indien u dus een gewicht van 80 kg weegt, dan hebt u een verschil (fout?) van 400 g in functie van de plaats van gebruik van de weegschaal (extreem geval tussen pool en evenaar).

Wanneer een gewicht lang op het plateau van een weegschaal blijft

Hebt u een toepassing waarbij het te wegen object lang (meerdere minuten of uren) op het weegschaalplateau blijft en u de evolutie van het gewicht in functie van de tijd wenst af te lezen, dan moet u absoluut letten op de keuze van de technologie toegepast in de weegschaal.

U dient geen weegschaalmodel te kiezen, waarbij het weegprincipe berust op spanningsmeters (pictogram DMS).

Neem contact met ons op voor meer uitleg. Immers, bij spanningsmeters is er een ontspanningsfenomeen in de opnemer(s) en neemt de afgelezen gewichtswaarde af in functie van de tijd... vanzelfsprekend te vermijden, indien men geïnteresseerd is in de gewichtscurve in functie van de tijd.