Instruments for Quality Control

OVER BTW

Wat is BTW?

Uitleg in een nota van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/taxation_customs/business/vat/what-is-vat_en

Frankrijk

We moeten het intracommunautair BTW-nummer van uw onderneming kennen. Dit is een getal bestaande uit 11 cijfers, dat begint met FR.

Bewijs van export

Indien we de goederen via een transporteur (typisch via UPS of de Post) versturen, beschikken we over de documenten, die de verzending naar het buitenland bewijzen. Dan kunnen we probleemloos exclusief BTW factureren.

Indien onze klant het transport organiseert via een professionele en erkende transporteur (UPS, Fedex, DPD... of een internationale expediteur), dan beschikken we over de documenten die de export bewijzen.

Indien de klant echter zelf de goederen transporteert of de organisatie van het transport op zich neemt, dan zullen we inclusief BTW factureren aan de van kracht zijnde tarieven, namelijk 21 %. Wanneer we over de documenten beschikken die de verzending naar het buitenland bewijzen, kunnen we de BTW terugstorten.

Wanneer een particulier (zonder BTW-nummer) zijn bestelling in ons kantoor komt ophalen, moet hij 21 % BTW betalen. Bij het verlaten van de Europese Unie (bijv. in Roissy of Zaventem) moet hij onze factuur aan de douane voorleggen. De douanebeambte zal een officiële stempel aanbrengen, die bewijst dat de goederen de Europese Unie verlaten. Dit document moet ons per e-mail of de post opgestuurd worden, zodat we de BTW kunnen terugstorten.


Voorbeelden

Een Belgische, Franse, Luxemburgse klant of een klant die woont in een niet BTW-plichtig land van de Europese Unie, moet BTW betalen aan het in Belgiƫ van kracht zijnde BTW-tarief, namelijk 21%.

Een particuliere klant die buiten de Europese Unie (Zwitserland, Afrika, ,..) woont en die door ons goederen laat verschepen, moet 21 % BTW betalen. Van zodra we het bewijs ontvangen dat de goederen de Europese Unie verlaten hebben, kunnen we het BTW-bedrag terugstorten op de rekening van de koper.